Stołówka szkolna
Regulamin stołówki szkolnej
Regulamin stołówki szkolnej w Zespole Szkół w Maliniu
§ 1
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni dla uczniów szkoły.
- Posiłki przygotowane są na miejscu przez pracowników szkoły zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP.
- Do korzystania z posiłków w stołówce uprawnieni są:
- uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie,
- uczniowie, którym dożywianie dofinansuje ośrodek pomocy społecznej lub inni sponsorzy.
- Posiłki wydawane są w godzinach:
- w szkole od 10:00 do 12:00 w formie obiadów jednodaniowych,
- w przedszkolu: 8:00 śniadanie, 12:00 obiad dwudaniowy, 14:30 podwieczorek.
- Za wydawanie posiłków odpowiada pracownik stołówki zgodnie z jego zakresem czynności.
- Posiłki wydaje się na podstawie listy uczniów objętych opłatami oraz pomocą społeczną lub wpłatami sponsorów.
§ 2
- Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne.
- Opłaty wnoszone są przez rodziców uczniów korzystających ze stołówki, ośrodek pomocy społecznej - dla uczniów objętych tą formą wsparcia - oraz sponsorów.
- Opłaty za korzystanie z posiłków ustala się na okres roku szkolnego.
- W sytuacjach wzrostu kosztów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności w porozumieniu z Wójtem Gminy Tuszów Narodowy i poinformowaniu o tym fakcie korzystających ze stołówki, z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
- Wysokość opłat ustalona jest odrębnym zarządzeniem i podawana do publicznej wiadomości w formie informacji wywieszonej na tablicy informacyjnej placówki oraz poprzez informację przekazywaną na spotkaniach z rodzicami.
§ 3
- Na początku każdego roku szkolnego rodzice uczniów wypełniają deklarację korzystania z obiadów.
- Rodzice lub prawni opiekunowie uczniów, mają obowiązek opłatę za korzystanie z posiłków uiszczać z góry do 25 dnia danego miesiąca, przelewem na wskazany rachunek bankowy.
- Wpłaty za dożywianie z ośrodka pomocy społecznej lub od innych sponsorów wpływają na konto Gminy w Tuszowie Narodowym.
- Nieuiszczona opłata za posiłki podlegać będzie egzekucji na zasadach określonych odrębnymi przepisami.
§ 4
- Wysokość opłaty ustala się comiesięcznie jako iloczyn liczby dni pracy szkoły
w danym miesiącu oraz ustalonej wg pkt. 2 ceny jednostkowej posiłku. - Opłatę za jeden (dwudaniowy, jednodaniowy) posiłek dla ucznia ustala Dyrektor placówki w porozumieniu z organem prowadzącym, w oparciu o kalkulację kosztów zawierającą wyłącznie równowartość ceny produktów użytych do przygotowania posiłku (tzw. wsad do kotła).
- Do opłaty pobieranej za posiłek ucznia nie wlicza się pozostałych kosztów przygotowania posiłku w tym wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
§ 5
- Zasady zachowania się w stołówce szkolnej:
- Uczeń zobowiązany jest przed posiłkiem umyć ręce.
- W stołówce obowiązuje cisza podczas spożywania posiłków.
- Wprowadza się zakaz korzystania z telefonów komórkowych.
- Zabrania się wnoszenia na stołówkę własnych naczyń.
- Zabrania się wszelkiego rodzaju popychania, szarpania i innych zaczepek oraz niszczenia majątku stołówki.
- Naczynia po spożyciu posiłku należy odstawić na wyznaczone miejsce.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom nie spożywającym posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
- Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce. Stołówka nie prowadzi sprzedaży na wynos.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia kurtek w szatni, tornistrów przed stołówką.
- Nadzór nad uczniami sprawuje nauczyciel dyżurny zgodnie z grafikiem dyżurów.
- Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
§ 6
- Jednodniową, dwudniową nieobecność dziecka w przedszkolu należy zgłaszać najpóźniej do godziny 8.00 w dniu nieobecności telefonicznie lub poprzez dziennik elektroniczny.
- Odpis za zgłoszoną nieobecność dziecka w przedszkolu rozliczany jest w kolejnym miesiącu. Nieobecności niezgłoszone w terminie nie będą odliczane.
- W przedszkolu odliczane są wszystkie nieobecności, które nie zostały zgłoszone, pod warunkiem, że trwają one nieprzerwanie trzy lub więcej dni.
- W zerówce i szkole odpisy za wszystkie nieobecności dziecka rozliczane są
w kolejnym miesiącu. - Wypisanie dziecka z obiadów następuje wyłącznie na podstawie złożonej
w sekretariacie karty rezygnacji.
§ 7
- Aktualny jadłospis na dany dzień jest wywieszony na tablicy ogłoszeń na korytarzu oraz w stołówce.
- Jadłospis sporządza się w układzie dekadowym z uwzględnieniem norm żywieniowych.
§ 8
- Sporządzanie i prowadzenie na bieżąco dokumentacji związanej z działalnością stołówki należy do zadań intendenta, za którą ponosi pełną odpowiedzialność.
- Intendent sporządza listy uczniów korzystających z obiadów na każdy dzień i przekazuje do zatwierdzenia przez dyrektora placówki, kartoteki magazynowe ilościowo- wartościowe, raporty żywieniowe, rozchody magazynowe, druki K-104, indywidualne karty uczniów korzystających z wyżywienia w stołówce zawierające na dany miesiąc przypis, odpis, wysokość dokonanej wpłaty, zaległości oraz nadpłaty.
DEKLARACJA_KORZYSTANIA_Z_OBIADOW_-_SZKOLA.docx
DEKLARACJA_KORZYSTANIA_Z_OBIADOW_-_ZEROWKA.docx